Tvättråd och Miljö

Tvättråd kläder

Vi rekommenderar att de kläder som vi säljer tvättas för hand eller i skonsam maskintvätt 30 grader. All tvätt sliter både på plagget och på naturen, så tvätta inte i onödan! Använd miljömärkta tvättmedel, och kom ihåg att våra produkter är tillverkade av ekologiskt certifierade tyger och därför är helt fria från gifter.

Tvättråd mjukdjur och mjuka dockor

Inga produkter ser precis likadana ut som en nyköpt när de blivit tvättade, därför är det bästa att vänta och tvätta produkten tills det verkligen blir nödvändigt. All tvätt sliter på både produkten och på naturen! Vi rekommenderar att våra mjukdjur och dockor i första hand tvättas i tvättmaskin på låg temperatur (max 30 grader) och ett kort program med ca 700 varvs centrifugering. Detta för att den ekologiska bomullsfyllningen då varken blir för hopknölad eller för blöt, vilket kan göra produkten svår att forma igen. Om det rinner för mycket vatten ut från den naturfärgade fyllningen så kan även vita mjukdjur ta lite färg av denna. Det går även att tvätta för hand (även om resultatet inte blir riktigt lika bra), men blötlägg inte produkten utan tvätta kort och försök att snabbt vrida ur så mycket vatten som möjligt. Torka sedan på ett varmt ställe om det går, och forma produkten allt eftersom den torkar!

Miljö

Devoted selection AB tillverkar produkter som är så ekologiska och hållbara som möjligt – eftersom vi tror att det är bäst både för människor, framför allt för barn, och för naturen.

Några av de ekologiska material som vi använder är:

Ekologisk bomull: bomull som odlas utan bekämpningsmedel – till skillnad från odling av vanlig bomull som använder stora mängder bekämpningsmedel och konstgjorda gödningsmedel. Vi använder framför allt tyger och fyllningar som är certifierade enligt GOTS som står för Global Organic Textile Standard. I denna standard ingår hela kedjan från odling, färgning, beredning till arbetsvillkoren.

Läs mer om GOTSwww.global-standard.org

Ekologisk ull: ull från ekologisk djurhållning

Oeko-Tex: en hälsomärkning som ska garantera att produkten inte innehåller några ämnen som är skadliga för slutanvändaren. Vi vill i första hand använda material som har GOTS-certifiering eller liknande – men när vi inte hittar det är Oeko-Tex bättre än att det inte finns någon kontroll alls. Oeko-Tex ställer inte krav på ekologisk odling eller andra krav gällande klimat, miljö, funktion eller kvalitet – men innebär ju att produkten är testad för hälsofarliga ämnen. Detta gäller textila produkter och tillbehör som knappar och dragkedjor.

Läs mer om Oeko-Tex på www.oeko-tex.com

Förpackningar:

När vi skickar produkter via e-handel eller till våra återförsäljare försöker vi alltid använda antingen återanvända papperskartonger eller e-handelspåsar av återvunnen plast.

Vi håller just nu på att ta fram nya förvaringslösningar till produkterna för att slippa plastpåsar och liknande – istället kommer vi att använda textila material av främst ekologiska tyger som är Oeko-Tex certifierade men samtidigt vattenavstötande så att det inte bildas fukt inne i produkterna vid transport.

Använda produkter:

Vi tillverkar kvalitetsprodukter som ska räcka under väldigt lång tid, och hoppas självklart att våra produkter kommer till användning väldigt länge! Om du som kund av någon anledning skulle vilja lämna tillbaka produkten du köpt, efter det att ångerrätten upphört, så åtar vi oss att ta hand om produkten och försöka återanvända antingen hela produkten eller dess olika delar. Kontakta oss i så fall på e-mailadressen: info@devotedselection.se

Klimatkompensation:

Vi försöker att hålla våra klimatutsläpp så låga som möjligt, bland annat genom planering av frakt och genom att göra inköp inom Europa. De resor vi gör och de frakter som äger rum försöker vi beräkna och klimatkompensera via Tricorona Climate Partner, www.tricorona.com